Svineribbe

”>

Så här gör du
Kontrollera att benen är sågade hela vägen och ta bort eventuella spån.
Skär upp fettet, genom fettet och lite ner i isteret, med en vass, spetsig kniv.
Dra parallellt med revbenen så blir det lättare att skära upp fina bitar.
Gnid in salt och peppar väl i revbenen 1-3 dagar innan stekning.
Slå in den i aluminiumfolie och kyl den med skärsidan nedåt.

Lägg revbenen i en långpanna med fettsidan uppåt, lägg ett ark under så att revbenen blir något högre i mitten. Det bästa är om revbenen är släta med en lätt höjning i mitten så att fettet ”dräneras”. Bygg upp med hoprullad folie om det behövs.
Häll 2 cm vatten i långpannan och täck revbenen med folie.
Ånga revbenen vid 230 ºC i ca 1 timme.

Ta bort folien, sänk temperaturen till 200 ºC och fortsätt grädda i ca 2 timmar.
Skruva upp värmen, dra en pall över till ugnsluckan, sätt dig ner och titta på gräsmattan tills den är knaprig. Använd vilken som helst grilla de sista minuterna, men var försiktig. Täck de områden som är klara med aluminiumfolie.

Låt gärna revbenen vila lite innan du skär dem i snygga bitar.

Tips
Servera revben med medisterkakor, julkorv, rödkål/surkål, honungsrostade äpplen och katrinplommon, rostbiff eller brun sås gjord på rostbiff, kokt god potatis, utrörda lingon och senap.
Såsen kan smaksättas med rödvinbärsgelé, glögg, madeira, eller hela julkryddor som stjärnanis, kanel och kryddnejlika som du låter dra i såsen.

Etiketter: