Sötsur sås
Publicerad den 7 juli, 2016
- Ingredienser:
- Ca 4 hackade, mellanstora, färska champinjoner (bitarna skall vara ungefär lika stora som gröna ärtor)
- 50 g små, fina, gröna ärtor (frysta är bäst. Inte konserv)
- 2,5 tsk Maizena löst i 2 msk vatten
- 4 msk ris- eller vitvinsvinäger
- 4 msk strösocker
- 4 msk tomatketchup (helst Heinz)
- 1 tsk salt
- 1½ tsk mörk sojasås
- ½ msk risvin eller halvtorr sherry (Amontilado)
- 2,5 dl vatten
- 4 msk matolja
- 1 stor, finhackad vitlöksklyfta
- 1 liten, gul lök, skuren i små tärningar
- 50 g tärnade bambuskott (helst hela som man tärnar själv. Man strävar efter att få alla ingredienser lika stora)Arbetsgång:
1. Blanda ihop Maizena, socker, vinäger, ketchup, salt, sojasås, vin och vatten i en bunke.
2. Hetta upp en stekpanna eller wok tills den ryker. Häll i matoljan och fördela över pannan.
3. Tillsätt vitlök och lök och stek under ständig omröring i 1 minut.
4. Tillsätt champinjoner, ärter och bambuskott.
5. Rör om i vätskeblandningen i bunken ordentligt och häll den i pannan.
6. Låt allt koka upp och rör oavbrutet tills det tjocknar.Servera gärna till friterade kinesiska rätter eller grillad kyckling med ris