SATAYSÅS

THAI RECEPT SATAYSÅS

Sataysåsen Nam Jim Satay น้ำจิ้มสะเต๊ะ är helt klar beroendeframkallande och tillsammans med kycklingspett så är det så gott att man blir lite tossig.

1 portion
FÖRBEREDELSETID
15 minuter
TILLAGNINGSTID
10 minuter
TID TOTALT
25 minuter

Såsbasen
80 ml kokosgrädde
2 msk massaman currypasta

Såsen
160 ml kokosmjölk
65 g skalade och osaltade jordnötter
2 msk tamarindpuré
1 msk palmsocker
1 msk fisksås
1 kaffirlimeblad rivet i två med mittstjälken borttagen

Torrosta jordnötterna i en stekpanna på medelvärme och rör om hela tiden tills de får en fin gyllenbrun färg. Det kan ta upp till 5-7 min.

Hacka jordnötterna fint med en kockkniv eller i en matberedare men inte så mycket så att det blir jordnötspulver. Såsen blir godare om jordnötterna är grovt hackade så att det finns bitar kvar.

Fräs kokos grädden och currypastan

Värm upp kokosgrädden i en kastrull och låt den sjuda i 3-4 minuter tills den tjocknar till och börja bubbla. Målet är att få fettet i kokosgrädden att separera från själva grädden och sakta men säkert kommer ni att se fettet i bubblorna.

Tillsätt currypastan och fortsätt koka i 2-3 minuter tills ni får se mer och mer olja flyta på ytan.

Ta tid på er därför det är den viktigaste etappen i tillagningen av såsen. Eftersom currypastan är gjord av råa ingredienser så behövs den fräsas i kokosgrädden för att låta smakerna utveckla sig

Häll i kokosmjölken, jordnötterna, sockret, kaffirlimelövet och tamarindpurén och låt sjuda i 4-5 minuter.

Smaksätt med fisksåsen men häll på lite i taget eftersom vissa currypastor är saltare än andra.

Servera såsen till kycklingspett

Etiketter:, ,