Samiskt tunnbrödet gáhkku
Det sägs att det finns lika många gáhkku-recept som det finns samiska familjer. En del har havregryn och grahamsmjöl i degen, men det här receptet, som är inspirerat av Samiskt informationscentrum, bakas med vetemjöl och rågsikt. Det går också bra att använda bara vetemjöl.
Perfekt picknick-bröd
Hemligheten bakom det sega samiska tunnbrödet är att ha vatten i stället för mjölk i degen.
– Det var viktigt att brödet var segt så att det inte skulle smula sönder i ryggsäcken när man begav sig ut i renskogen, säger Karl-Einar Enarsson på Västerbottens museum till P4 Västerbotten.
Och det är just denna speciella seghet som gör gáhkku till det perfekta picknick-brödet.
Blanda vatten och mjölk
Du som ändå föredrar ett mindre segt bröd kan byta ut vattnet mot mjölk eller blanda vatten och mjölk.
Grädda i gjutjärnspanna
Ursprungligen bakades brödet över öppen eld men i dag är det vanligare att grädda det i en gjutjärnspanna på en vanlig spis.
Ät brödet med en klick smör så fort det är färdigt. Smakar himmelskt!
Gahkku – samiskt tunnbröd (Cirka 10 kakor som passar i en vanlig stekpanna)
Du behöver
50 g smör
5 dl vatten eller mjölk (det går bra att blanda)
1 påse jäst
1 dl sirap
1 tsk salt
11 dl vetemjöl (1–2 dl kan bytas mot rågsikt)
Gör så här
- Smält smöret i kastrullen. Blanda därefter i vätskan och värm till fingervarmt, 37 grader.
- Häll i jästen och rör om tills den löst sig. Häll ner degspadet i bunken och blanda i sirap, salt och eventuell rågsikt.
- Blanda därefter i så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar. Rör en stund och låt sedan jäsa i 40 minuter under en duk.
- Dela degen i 10 lika stora delar och kavla ut degen tunt på en träskiva som är mjölad.
- Hetta upp gjutjärnspannan på platten eller över elden. Picka hål i bröden med en gaffel och grädda i den heta pannan.
- Låt brödet få lite färg och vänd sedan med hjälp av gaffeln. Se till att inte pannan är för het för då bränns brödet!