Ljust formbröd med Keso
Ingredienser
250 gram Keso
10-12 dl vetemjöl special
4 dl vatten
1 tsk salt
0,5 dl sesamfrön
1 paket färsk jäst
1 ägg till pensling
1 msk smör att smörja formar med
Tillagning
Smula sönder jästen i en bak bunke eller bunke till deg maskin.
Lös upp jästen i lite av vattnet som ska vara fingervarmt.
Tillsätt resten av vattnet (fingervarmt) samt Keso, salt och sedan lite vetemjöl i taget.
Rör ihop till en smidig fast men kladdig deg.
Det bör bli ca 1-2 dl mjöl över till knådning och utbakning.
Knåda degen i assistent i 10 minuter.
Täck över degen och låt den jäsa till ca dubbel storlek. Det tar 40-60 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Knåda ihop hastigt till två avlånga limpor i storlek som brödformarna.
Smörj två avlånga brödformar med smör. Lägg i bröden i formarna. Pensla med uppvispat ägg samt strö över sesamfrön.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader så att den är varm tills brödet jäst klart.
Baka bröden i mitten av ugnen i 10 minuter på 250 grader.
Sänk sedan värmen till 225 grader och baka i ca 15 minuter till.
Ta ut och låt bröden svalna i formarna om du vill ha en knaprig övre skorpa. Låt svalna övertäckt för en mjukare skorpa.