Kycklingfärs gratäng
6 port
500 g kycklingfärs
3 msk tomatpure
2 vitlöksklyftor
3 msk oxfond
3 msk kalvfond
1 dl chilisås (jag använde Heinz)
2 dl vatten
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
2 tsk timjan
3 dl riven ost (gärna med mycket smak, typ prästost eller Västerbotten)
några cocktailtomater
500 g pasta av valfri sort
Gör såhär:
1) Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig. Stek kycklingfärsen på ganska hög värme så den blir genomstekt. Ha i tomatpurén och pressa i vitlöksklyftorna. Salta och peppra lite.
2) Häll i båda fonderna, chilisåsen och vatten. Låt puttra runt på medelvärme i ca 4-5 minuter.
3) Häll i grädde och creme fraiche, låt puttra på medelvärme i ytterligare 10 min. Koka pastan, men koka den bara 2 tredjedelar av tiden som den ska kokas enligt anvisningarna.
4) Häll i pasta och kycklingfärsen i en ugnsfast form. Blanda runt. Fördela ut den rivna osten och några cocktailtomater. Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills osten fått fin färg.