Kycklingbiffar i ajvarsås
Biffarna
- 500 gr Kycklingfärs
- 1 st Gul lök
- 3 st Vitlök
- en näve Persilja, färsk
- 1 st Ägg
- 3 msk Ajvar
- efter smak Salt
- efter smak Svartpeppar
- till stekning Smör
Såsen
- 1 st röd paprika
- 2 st Vitlök
- 5 msk Ajvar
- 3 dl Grädde med kvarg
- efter smak Salt
- efter smak Svartpeppar
- att steka i Smör
Biffarna
Hacka löken fint och riv vitlöksklyftorna. Jag använder ofta King solo-vitlök och då räcker det gott med 1-2 st istället.
Lägg upp kycklingfärsen i en skål och blanda i lök, vitlök, ajvar, ägg, persilja, salt och peppar. Blanda runt med en slev så att det blandar sig ordentligt. Forma sedan biffar av blandningen. Jag får ihop 8-9 biffar med de här måtten. Ungefär två per person blir nog lagom.
Stek biffarna i en stekpanna tills de får färg. De ska inte bli genomstekta, utan bara få just färg. Använd gärna en panna med lite högre kanter och lock, det underlättar senare steg. Lägg sedan undan biffarna på en tallrik en stund medan vi gör i ordning såsen. Vill du förbereda en middag så kan du med lätthet förbereda hit.
Tillagning
Lägg ned biffarna i såsen och koka upp. Låt det småputtra under lock i 20 min. Eftersom det är kyckling så är det naturligtvis jätteviktigt att biffarna blir ordentligt genomstekta.
Servering
Servera gärna med ris eller blomkålsris.