Kycklingbiffar i ajvarsås

Biffarna

  • 500 gr Kycklingfärs
  • 1 st Gul lök
  • 3 st Vitlök
  • en näve Persilja, färsk
  • 1 st Ägg
  • 3 msk Ajvar
  • efter smak Salt
  • efter smak Svartpeppar
  • till stekning Smör

Såsen

  • 1 st röd paprika
  • 2 st Vitlök
  • 5 msk Ajvar
  • 3 dl Grädde med kvarg
  • efter smak Salt
  • efter smak Svartpeppar
  • att steka i Smör

Biffarna

Hacka löken fint och riv vitlöksklyftorna. Jag använder ofta King solo-vitlök och då räcker det gott med 1-2 st istället.

Lägg upp kycklingfärsen i en skål och blanda i lök, vitlök, ajvar, ägg, persilja, salt och peppar. Blanda runt med en slev så att det blandar sig ordentligt. Forma sedan biffar av blandningen. Jag får ihop 8-9 biffar med de här måtten. Ungefär två per person blir nog lagom.

Stek biffarna i en stekpanna tills de får färg. De ska inte bli genomstekta, utan bara få just färg. Använd gärna en panna med lite högre kanter och lock, det underlättar senare steg. Lägg sedan undan biffarna på en tallrik en stund medan vi gör i ordning såsen. Vill du förbereda en middag så kan du med lätthet förbereda hit.

Tillagning

Ha i en klick smör till i stekpannan som du precis använde. Stoppa ned den strimlade paprikan och ytterligare vitlök. Låt den mjukna till på lite medelvärme under ett par minuter.Tillsätt grädden med kvarg eller om du använder den syrade grädden samt ajvar. Salta och peppra.

Lägg ned biffarna i såsen och koka upp. Låt det småputtra under lock i 20 min. Eftersom det är kyckling så är det naturligtvis jätteviktigt att biffarna blir ordentligt genomstekta.

Servering

Servera gärna med ris eller blomkålsris.

Etiketter:,