Krispig ugnsrostad potatis
Ingredienser
2 liter vatten
2 kg mjölig potatis
½ tsk bikarbonat
1 dl olivolja
3 vitlöksklyftor
½ msk chiliflakes
Salt
Peppar
Gör så här
- Skala potatisen och dela upp den i bitar som är 2-3 cm tjocka.
- Koka upp vattnet och tillsätt bikarbonat.
- Tillsätt sedan potatisen och koka den i 10 minuter.
- När potatisen kokat i tio minuter, töm ner den i ett durkslag och ruska om durkslaget så att potatisens yta blir mjuk.
-
Låt svalna i minst fem minuter innan vi går vidare, så det passar utmärkt att göra oljan nu. Du kan starta ugnen också, 200 grader.
-
Hacka upp vitlöken och värm upp oljan i en liten kastrull.
-
Tillsätt vitlöken från start, och låt den friteras i oljan.
-
När den börjar få färg, tillsätt chiliflakes och ta oljan av värmen, låt blandningen puttra i 15 sekunder..
-
Vänd ner den svalnade potatisen i oljan.
-
Häll hela blandningen i en stor ugnsform.
-
In med allt i mitten av ugnen. Efter 20 min, vänd potatisen, gärna med en tång eller stekspade. Säkerställ att alla vänts. Efter detta vänder du potatisen var 10:e minut, tills du är nöjd med färgen, brukar ta ungefär 40-50 min.