Köfte
Publicerad den 8 januari, 2022
Ingredienser
10 personer
- 750 g högrevsfärs
- 1gul lök – stor
- 3 msk bladpersilja – hackad
- 1ägg
- 3 msk bröd – smulat eller ströbröd
- 0,75 msk tomatpuré
- 0,75 msk paprikapuré – mild
- 1,5 msk paprikapulver – sött
- 0,75 tsk pul biber – eller chiliflakes
- 0,75 tsk svartpeppar – nymald
- 0,75 tsk spiskummin – mald
- 1,5 tsk salt
- 0,5 dl olivolja
- 1,5 tsk sumak
Domatez sosu – tomatsås
- 4 tomater – stora
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk tomatpuré
- 0,5 msk paprikapuré
- 1 msk paprikapulver – sött
- 0,5 msk pul biber – eller starkt paprikapulver
- 1 tsk strösocker
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar – nymald
Gör så här 35 minuter
Tomatsås: Grovriv tomaterna på rivjärn, mät till ca 4 dl.
Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i olja 2–3 min. Tillsätt rivna tomater, tomatpuré, paprikapuré och kryddor. Låt såsen koka utan lock 20–25 min.
Turkiska köttbullar: Skala och grovriv löken. Blanda färs, lök och persilja. Tillsätt ägg, ströbröd, tomatpuré, paprikapuré, kryddor och salt och blanda väl.
Forma färsen till små avlånga bullar. Stek dem runt om i olja ca 5 min, så att de får fin färg och är genomstekta. Strö över sumaken och servera med tomatsåsen.