inkokt lax med avokado majonnäs och ingefära
Ingredienser
- 900 g laxfilé, med skinn
Lag
- 1 purjolök
- 50 g ingefära, färsk
- 1 lime
- 1 liter vatten
- 1 msk vitvinsvinäger
- 5 vitpepparkorn
- 2 tsk salt
Potatis- och ärtsallad
- 1 kilo färskpotatis, eller småpotatisar
- 250 g gröna ärter
- 150 g sockerärter
- 150 g ärtskott
Dressing
- 2 msk vitvinsäger
- 2 tsk dijonsenap
- 1 msk honung, flytande
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar, nymald
Avokadomajo
- 2 avokador
- 2 tsk limeskal, rivet
- 2 msk lime, pressad
- 1 dl majonnäs, hellmans eller hemlagad
- 3 cm ingefära
- 2 krm salt
1. Skär laxen i sex bitar. Ansa och skiva purjolöken. Skiva ingefära och lime. Koka upp alla ingredienser till lagen. Ta av från värmen och lägg ner laxbitarna. Låt stå 10 min under lock. Ställ sedan kallt.
2. Skrubba potatisen och koka den med skal. Låt svalna och halvera dem. Tina ärterna. Koka sockerärterna ca 1 minut i lättsaltat vatten. Skölj i kallt vatten. Blanda dressingen. Vänd runt potatis, ärter, sockerärter och ärtskott i dressingen.
3. Halvera, ta bort kärnan och gröp ur avokadoköttet. Mixa avokadorna med limeskal och limesaft. Rör i majonnäsen och pressa ner ingefäran med en vitlökspress. Det är den smakrika saften från ingefäran som man vill åt. Tillsätt salt.
4. Ta upp laxen ur spadet och garnera med ingefära. Servera med avokadomajo och sallad.