Grovt surdegsbröd
Skållning
3 dl grovt rågmjöl
3 dl kokande vatten
Deg
skållat rågmjöl (se ovan)
1 dl kallt vatten
1 burk surdeg, 150 g
25 g jäst
2 msk muscovadosirap
2 msk rapsolja
1 msk stött kummin
cirka 8-9 dl vetemjöl special
2 tsk havssalt
Så här gör du
Skållning: Lägg rågmjölet i degbunken. Häll över kokande vatten och rör om. Plasta bunken och låt stå till nästa dag.
Deg: Tillsätt vatten, surdeg, jäst, muscovadosirap, rapsolja, stött kummin och vetemjölet lite i taget till det skållade rågmjölet i degbunken.
Arbeta tills degen är smidig och fast i minst 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet på slutet.
Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela den i två bitar och forma till ett runt och ett avlångt bröd. Lägg dem med skarvarna uppåt i mjölade korgar och tryck till i mitten. Låt de jäsa 20 minuter under bakduk.
Stjälp upp dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare i cirka 20 minuter.
Snitta bröden och sätt in i nedre delen av ugnen vid 225 grader i 5 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda bröden i cirka 45 minuter.
Låt svalna på bakgaller under bakduk.