Godaste hälsobrödet
Publicerad den 28 mars, 2016
Ingredienser
1 dl torkade tranbär
1 dl linfrön
1 dl vatten
2 dl Norrmejerier Mjölk
½ tsk salt
25 g jäst
ca 7 dl ljust siktat dinkelmjöl
1 dl linfrön
1 dl vatten
2 dl Norrmejerier Mjölk
½ tsk salt
25 g jäst
ca 7 dl ljust siktat dinkelmjöl
Instruktioner
Blanda tranbär och linfrö och häll på vattnet. Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i lite av den ljumma mjölken. Tillsätt tranbärsblandningen, salt och resterande mjölk. Blanda i mjölet lite i taget.
Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen och forma till bullar. Klipp ett kryss med en sax. Lägg dem på en plåt och låt jäsa under handduk i ytterligare 30 min. Pensla med mjölk och grädda ca 12 min eller tills de fått fin färg.
Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen och forma till bullar. Klipp ett kryss med en sax. Lägg dem på en plåt och låt jäsa under handduk i ytterligare 30 min. Pensla med mjölk och grädda ca 12 min eller tills de fått fin färg.