En rosa dröm av en älskad knöl
Potatis – tårta
(16 bitar)
100 g smör
300 g socker
3 ägg
150 g kokt riven potatis
150 g sötmandel
Till pannan:
10 g smör
2 msk stötta skorpor
Glasyr
1 msk franskt vin (rött)
2 tsk citronsaft
100 g socker
Rör smör, socker och äggulor tills det är pösigt. Riv mandel samt potatis och vänd ner i smeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner. Häll massan i en väl smord och bröad form eller gjutjärnspanna på 25 cm i diameter, grädda i 175°C omkring 30-40 min. Tårtan tas ut ur ugnen och får stå 10 min innan den stjälps upp. När den kallnat glaseras den och serveras med citronsås.
Citronsåsen räcker till många fler än 6 personer då det går åt ganska lite per person till just potatis-tårtan. Skulle kunna tänka mig ca 8-10 pers.
Citronsås
(16 pers)
1 citron
1 dl vitt vin eller apelsinsaft
3 dl vatten
4 msk socker
3 strukna tsk potatismjöl
2 äggulor
1 ½ dl vispgrädde
Riv citronen så att endast det gula skalet följer med. Pressa ur saften. Vispa alla ingredienserna utom grädden i en kastrull och sjud under stark vispning tills massan tjocknar. Ta kastrullen från värmen och vispa till såsen kallnar. Vispa grädden hårt och blanda ner den i såsen.