Claras saffranssnurror med vit choklad och mandelmassa
Publicerad den 20 november, 2016
Att aldrig snåla på smöret är knepet för att saffransbullar inte ska bli torra.
I mitt recept smälter man inte smöret utan blandar i det rums tempererat, vilket gör bullarna extra saftiga.
Mängd: ca 20-25st
Tillagningstid: 1 timme, 50 minuter
Tillagningstid: 1 timme, 50 minuter
Ingredienser
2 kuvert saffran
3 dl Norrmejerier Mjölk
50 g färsk jäst för söt deg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gr Norrmejerier Smör, rumsvarmt
1 ägg
ca 11-12 dl vetemjöl
2 kuvert saffran
3 dl Norrmejerier Mjölk
50 g färsk jäst för söt deg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 gr Norrmejerier Smör, rumsvarmt
1 ägg
ca 11-12 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g Norrmejerier Smör, rumsvarmt
2 msk socker
200 g riven mandelmassa
100 g riven vit choklad
ett ägg till pensling
100 g Norrmejerier Smör, rumsvarmt
2 msk socker
200 g riven mandelmassa
100 g riven vit choklad
ett ägg till pensling
Instruktioner
- Mortla saffran med lite socker. Häll mjölken i en kastrull och värm till 37 grader tillsammans med saffranssockret.
- Häll över mjölken i en bunke. Smula ner jäst i mjölken. Rör sedan ner smör, socker, salt och ägg i bunken.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen går att arbeta ihop.
- Knåda den ordentligt och jäs sedan under bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta upp degen och kavla ut den till en stor rektangel. Rör ihop smör och socker till en smidig massa.
- Bred ut med slickepott över smeten.
- Riv mandelmassa och nästan all vit choklad och strö ovanpå.
- Vik rektangeln dubbel från långsida till långsida.Skär i ca 4 cm tjocka remsor.
- Skär därefter ett jack i mitten av varje remsa så att den ser ut som ett par byxor.
- Ta tag i varje ”byxben” och tvinna dem åt olika håll.
- Snurra ihop till en bulle och lägg på plåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 8-12 minuter, tills de är gyllengula och fina.
- Ta ut dem ur ugnen och strö över lite riven vit choklad på bullarna när de fortfarande är varma. Låt svalna på ett galler, övertäckt med bakduk.