Burgundisk köttgryta
Ingredienser
6 portioner
- 1 kg grytbitar av nöt
- ca 2 – 3 msk smör (till stekning)
- salt
- nymalen peppar
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk vetemjöl
- 1/2 dl balsamvinäger
- 2 dl kalvbuljong (vatten + fond)
- 1/2 flaska rödvin (à 75 cl)
- 2 paket bacon (à 140 g)
- 200 g champinjoner
- 2 vitlöksklyftor
- 1 burk syltlök (à 275 g)
- ca 1 msk smör (till stekning)
Bouquet garni
- 1 – 2 timjankvistar
- 1 – 2 persiljekvistar
- 2 lagerblad
- 1 bit morot
- steksnöre
Till servering
- kokt potatis
- ev 1/2 – 1 dl grovhackad persilja
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.
Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
Hetta upp lite smör i en gryta (med lock) som tål att stå i ugnen. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.
Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken.
Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smör.
Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
Bouquet garni (kryddbukett): Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner i grytan.
Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. Plocka ur bouquet garni (kryddbuketten).
Öppna timer: 1 tim 30 min
Till servering: Servera med kokt potatis. Strö gärna över hackad persilja vid servering.