BBQ-burgare
Publicerad den 22 maj, 2016
Ingredienser 4 personer
500 g nötfärs, gärna på högrev
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 krm hickory liquid smoke
1 msk olivolja
500 g nötfärs, gärna på högrev
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 krm hickory liquid smoke
1 msk olivolja
Tillbehör
4 hamburgerbröd
1 paket mozzarellaost, (125 g)
4 skivor bacon
200 g padrones
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
4 hamburgerbröd
1 paket mozzarellaost, (125 g)
4 skivor bacon
200 g padrones
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
BBQ-sås
500 g plommontomater, eller kvisttomater
2 vitlöksklyftor
1 liten bit ancho- eller chipotlechili
1 dl vatten
1/2 dl sirap, mörk
1/2 dl strösocker, eller farinsocker
3 msk soja, kinesisk
2 msk rödvinsvinäger
2 msk worcestersås
1/2 tsk tabasco, gärna chipotletabasco
500 g plommontomater, eller kvisttomater
2 vitlöksklyftor
1 liten bit ancho- eller chipotlechili
1 dl vatten
1/2 dl sirap, mörk
1/2 dl strösocker, eller farinsocker
3 msk soja, kinesisk
2 msk rödvinsvinäger
2 msk worcestersås
1/2 tsk tabasco, gärna chipotletabasco
Gör så här:
1. BBQ-sås: Skär tomaterna i bitar. Skala vitlöken. Kärna ur chilin. Lägg tomater, vitlök och chili i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka utan lock 15–20 min, tills det mesta av vätskan kokat in. Mixa såsen med mixerstav, passera eventuellt genom en sil och låt kallna.
2. Pommes frites: Skala och skär potatisen i 1 cm tjocka stavar. Hetta upp oljan till 160°. Fritera potatisen i omgångar tills den mjuknat. Låt rinna av. Hetta upp oljan till 180° och fritera potatisen en gång till tills den fått fin färg och är knaprig. Krydda med salt.
3. Sätt ugnen på 250°. Skär mozzarellan i fyra skivor. Blanda färsen med kryddor och liquid smoke och forma till burgare. Pensla dem med olja och grilla eller stek dem i en het panna ca 3 min på varje sida.
4. Lägg osten på burgarna och lägg dem på en plåt och sätt in i ugnen 2–3 min. Stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
5. Stek padrones i olja på hög värme tills de fått färg. Strö över flingsalt.
6. Dela bröden och stek eller grilla dem på snittytorna. Lägg burgare och bacon på bröden. Toppa med BBQ-sås. Servera med pommes frites och padrones