Ärtsoppa
Publicerad den 25 mars, 2020
Ärtsoppa med fläsk i tryckkokare (6 port.)
- 5 dl gula ärtor
- 3 l vatten
- 400 g rimmad bog
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 tsk timjan
- 1 tsk mejram
- 4 hela nejlikofrön
- 4 msk skånsk senap
- 5 hela pepparkorn
- Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen.
- Tärna bogen, lägg i tryckkokaren tillsammans med med saltat vatten. Tillsätt pepparkorn, mejram, timjan och eventuellt 4 hela nejlikofrön. Skala löken och lägg i den tillsammans med moroten (båda ska vara hela).
- Koka ca 10-15 min, släpp trycket och ta upp fläsket, lägg i ärtorna i buljongen .
- Koka upp ärtorna i en tryckkokaren låt ärtorna koka tills de är mjuka (högsta tryck 25-30 min).
- Släpp trycket och lägg i fläsket , ta upp löken och moroten och servera dem bredvid. Ta upp eventuella kryddnejlikofrön.
- Krydda till slut soppan med två matskedar senap. Servera gärna med en klick senap bredvid.