Koriander och ingefärsgravad torskrygg

Publicerat av Tomas Larsson den


4–6 portioner
1 1⁄2 kg torskrygg med skinn
2 msk rapsolja
Kryddblandning:
1 tumstor bit färsk ingefära
2 lime, rivet skal och saft från
1 dl strösocker
2 msk hela sechuanpepparkorn
1 msk korianderfrön
1 knippe mynta, 30 g
1 knippe koriander, 30 g
1⁄2 dl havssalt

Gör så här:
Börja med kryddblandningen: Skala och finhacka ingefäran. Stöt sedan alla kryddor och örter utom ingefära och havssalt i en mortel eller pulsa snabbt i matberedare. Rör ner ingefära, limesaft, limeskal och havssalt och blanda. Gnid in fisken med olja och jobba sedan in kryddblandningen.

Lägg fisken med skinnet uppåt i en plastpåse (bäst resultat får du i en ziplockpåse). Förslut, lägg på ett fat och låt stå i kylen i 1 och ett halvt dygn för att få bäst smak och konsistens. Vänd gärna påsen 3–4 gånger under tiden.

Ta ut och häll av spadet. Skär torsken i tunna skivor.

Kategorier: Julbord